locachi15 травня розпочала роботу Волинська археологічна експедиція НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАНУ. Цьогорічні дослідження проводяться на пам’ятках археології, які розташовані на об’єктах Локачинського газового родовища ПАТ «Укргазвидобування», поблизу сіл Марковичі і Роговичі Локачинського району Волинської області.

У роботі експедиції беруть участь фахівці з інших установ – Волинського краєзнавчого музею (Луцьк), Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» (Львів).

На загальній площі 930 кв. м планується закласти розкопи в межах поселень Марковичі-І (доба бронзи), Роговичі-І (ранньозалізний вік, княжа доба) та Роговичі ІІ (доба бронзи, ранньозалізний вік, ранньослов’янський час та княжа доба).

У перші дні розкопок археологам вже вдалось натрапити на цікаві знахідки: кераміку, вироби з бронзи, кременю та кістки. 

«Вони підтверджують та доповнюють результати попередніх розвідкових досліджень, проведених у 2016 р., під час яких і виявили пам’ятки», - розповів керівник Волинської археологічної експедиції Олександр Сілаєв.

За словами Олександра Сілаєва, цьогорічні дослідження є особливо цінними з огляду на те, що розкопки в окрузі Локачів, зокрема, у верхній течії річки Луги, досі не проводились.