pidkaminНа території монастирського комплексу у селищі міського типу Підкамінь проводять археологічні дослідження. Минулого тижня науковці Рятівної археологічної служби розпочали попередні роботи: шурфування на території внутрішнього дворика та нагляд за земляними роботами у місцях планованого пониження рівня поверхні.

«З історичних джерел відомо, що при монастирі тут довгий час існував цвинтар. Це підтверджують вже перші дні наших досліджень. Наше основне завдання - з’ясувати, на якій глибині знаходяться поховання та надати рекомендації виконавцям земляних робіт», - розповів керівник досліджень молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв. 

Замовником робіт є Львівська ОДА. Дослідження виконують в рамках великого міжнародного проекту “Транскордонний паломницький маршрут як інструмент промоції спільної історико-культурної спадщини в українсько-польському прикордонні”, що реалізується за фінансової підтримки Європейського союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020. На реставрацію монастирського комплексу в Підкамені проектом передбачено 28,6 млн грн.

Монастирський храм у селі Підкамінь є пам’яткою архітектури національного значення XV-XVIII ст. з охоронним номером – 407. 

Перша згадка про монастир датована 1464 роком. Він діяв до 1946 року, у 1940-50-их роках там була тюрма НКВС. У другій половині 1950-их років на місці в’язниці було засновано психоневрологічний інтернат закритого типу. У храмі зробили конюшню, а згодом – гараж для сільськогосподарської техніки. 1997 року монастир відновлено. Тепер він належить монахам студитам УГКЦ і має назву Монастир походження дерева Хреста Господнього. У 2011 році через сильний вітер з вежі монастиря впали скульптури.